Hi-Fi svět

Web převážně vážně nejen o zesilovačích a počítačích.

L

Nejnovější

Hodnocení uživatelů: 5 / 5

Aktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnoceníAktivní hodnocení
 

 

Úvod

Jak bylo původním záměrem diskusního vlákna Tranzistorový zvuk, čas otázek a odpovědí, jak bylo napsáno v článku Tranzistorový zvuk, čas otázek a odpovědí, nastala doba testů různých zesilovačů.

 

Testovací víkend 14÷15. července 2012

Na Ostravsku proběhly testy zesilovače HQQF, který obstál ve srovnání se zesilovačem Rotel RHB-10 více než dobře. Bližší hodnocení nechám na příští články, snad jen zmíním, že zvuk HQQF byl ve srovnání se zesilovačem Rotel RHB-10 neúnavný, příjemný a detailnější.

 

 Zesilovač HQQF

 

Schema_HQQF

 

 

Zesilovač Rotel RHB10

 Zesilovač Rotel RHB10

 

Schema_Rotel-RHB10

 

 

Slovanet

"Mistr" Pavel Dudek sice vyhlásil na získání zesilovače HQQF sbírku, ale byl jsem po něm jediným dalším přispěvatelem. Dudkova komunita Dudkův návrh, zřejmě v zájmu vlastního poznání, které by mohlo být takovým testem tvrdě poškozeno, tvrdě odmítla, tak to celé ztichlo a o několik let nabízenou spolupráci zjevně taky nemají žádný zájem.

 

  

"Mistr" Daněček ve své horlivosti objevil staré amatérské rádio, jehož číslo sice neuvedl, ale je to AR-B/4/78 str. 135÷137, kde je přetisk podobného zapojení z časopisu Radio, Fernsehen, Elektronik č. 14/77 a hned se rozbíhá řada nekonečných spekulací. Téma na slovanetu bych mohl oživit Sovětskou proveniencí a to hned dvěma podobnými zapojeními, jedno nesymetrické a druhé symetrické.

 

 

 

 

Je pozoruhodné jak "Mistři" na slovanetu pozorují každý můj krok a neustále hledají sebemenší skulinku kde by mohli zaútočit, poslechových testů se zjevně bojí jako čert kříže, zapojení moc nerozumí a jeho základní funkce jsou jim naprosto cizí a nepochopitelné, jinak by nevymýšleli nesmysly jako je následující zapojení.

 

 

 

 

Základy mého zapojení vznikaly kolem roku 1972, tedy o něco dříve jak byly publikovány v Německu či Sovětském svazu. Jak píše velký boboo: "neplijme na hroby předků svých, bez nich bychom tu nebyli", ale také píše, že: "Srandovní je jen, že pan F. to stále ještě prezentuje jako málem vrchol techniky", což je velmi výstižné!

 

 

 

 

Vlákno se jmenuje Tranzistorový zvuk, čas otázek a odpovědí 14÷15. července 2012, na slovanetu padá řada odpovědí, bez toho, že by padla jakákoliv otázka. Z doložených zapojení jednoznačně vyplývá, že se můj vývoj soustředil kolem roku 1972, což je dnes již 40let, ale také jsem někde napsal, článek 50let slepé cesty tedy článek o tom, že posledních 50let se vývoj poněkud žene za naměřenými čísly a zvuk konstruktérům poněkud uniká. Z těchto vysmívaných stařičkých zapojení, je dobře zřetelné proudové omezení, antisaturační obvod a mnohé další řešení, které dodnes nebyly překonány, spíše naopak.

 

Závěr

Je pozoruhodné, že se dnes mnozí starým zapojením smějí, ale sami nepoznají oscilátor od zesilovače, nedokážou vůbec pochopit proč použít nesymetrické navázání za OZ, navíc se stejnosměrným posuvem a mnohé další. Rovněž je pozoruhodné, že právě takové zapojení, odvozené od mých 40let starých konstrukcí, dnes hravě přehrává cokoliv jiného rádoby modernějšího. Je třeba se těšit na další testovací víkendy, třeba mnohým napoví, alespoň těm co se testů zúčastní.

 

Zesilovač HQQF vs. Rotel RHB10

Rotel RHB10

 

 

Jak napovídají technické parametry, Rotel RHB-10 patří k tomu nejlepšímu co se dá na trhu koupit, to však nic nemění na skutečnosti, že 40let stará Federmannova topologie má poslechově stále co říci! Dále je pozoruhodné, kolik je na slovanetu odborníků na to, kdy a jak se vyráběly v ČSSR tranzistory, IO a OZ. Stal jsem u výroby stovek mil. ks, ale co se ví či spíše neví na slovanetu? Ještě, že mám měřák na MACy patentovaný....

 

 

Diskuse

 

 

L

Nejnovější

Copyright © 2024 Hi-FI svět. Všechna práva vyhrazena.
Joomla! je svobodný software vydaný pod licencí GNU General Public License.

B

Hi-Fi svět - ISSN 1803-733X

Stránky vydává Bohumil Federmann, Kunovice 7, 75644 Loučka, Česká republika, federmann@seznam.cz