Neaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnoceníNeaktivní hodnocení
 

  

Úvod

Právě proběhl další testovací víkend, jakožto pokračování původního záměru diskusního vlákna Tranzistorový zvuk, čas otázek a odpovědí a textu Tranzistorový zvuk, čas otázek a odpovědí, a prvního testovacího víkendu popsaného v článku Tranzistorový zvuk, čas otázek a odpovědí 14÷15. července 2012.

 

 

Testovací víkend 21÷22. července 2012

Tentokráte se testovalo v okolí Prahy, proběhlo jedno kontrolní měření a tři velmi zajímavé poslechové testy.

 

Měření zesilovače HQQF

Jako první víkendový počin proběhlo v Kostelci nad Černými lesy u p. Hynka Čermáka měření zesilovače HQQF, tímto bych chtěl zároveň p. Hynku Čermákovi poděkovat za projevenou vstřícnost a čas.

  

HQQF měření

  

Času na měření nebylo příliš, tak jsme se nedokázali dostatečně vyrovnat se síťovým rušením, které se indukovalo do měřícího systému a negativně poznamenalo výsledek měření. Pro nedostatek času nedošlo ani na poslechové testy a následné srovnání s jiným zesilovačem. Historie zařízení testů je zřejmá z diskuse na slovanetu. Vanado mi napsal SZ zda bych to nechal přeměřit a já nebyl proti, akce byla do poslední chvíle spíše tajná, aby ji někteří nemohli sabotovat a zvrátit.

Měření bylo seriozní a dopadlo jak dopadlo, nechť se k němu na internetových diskusích vyjadřují různí jedinci jakkoliv. Měřilo se spíše v pracovní oblasti výkonu, kde se zesilovač běžně pohybuje, hlavně při menších výkonech jsou nároky na zkreslení mnohem větší jak při plném výkonu, kde je takové měření pouhou marketingovou demonstrací a maskování problémů při malých hlasitostech, navíc měřící sestava poskytovala výstupní napětí do 1V a zesilovač HQQF má zesílení nastaveno na 10x.

 

Síťové rušení

Jako první se zaměříme na síťové rušení, které dle měření bylo v úrovni v okolí -90dB, což odpovídá slyšitelnosti při 90dB reproduktorech se vzdálenosti 1m. Při úrovni výstupního signálu 4V to odpovídá rušivému napětí o amplitudách cca 120µV a souhrnnému rušivému napětí nohonásobně většímu. Zesilovač ani na 100dB reproduktorech a přiloženém uchu není slyšitelný a měřené souhrnné šumové napětí je v úrovni 40µV! Odtud je patrné, že rušivé síťové napětí se indukovalo do měřícího systému, bez bližšího určení místa, jinak by muselo být dávno slyšitelné z reproduktorů a zjištěné při měření šumového napětí.

 

měření HQQF

 

Měření zkreslení

Jak je patrné z přítomnosti síťového rušení, bude výsledek měření zkreslení tímto rušeném poznamenán stejnou měrou, přesto je naměřené zkreslení při 1kHz pouhých 7,9tisícin procenta.

 

 

HQQF zkreslení

 

Měření sinusových průběhů

Nízké frekvence je zcela zbytečné dokladovat snad až pokles o 3dB těsně pod frekvencí 400kHz.

 

 

HQQF 399kHz

 

 

Další měření při 500kHz dokladuje stále pěkný a hladký průběh.

  

 

HQQF 500kHz

 

Závěrem ještě měření při 1000kHz rovněž dokladuje perfektní tvarově nezkreslený hladký průběh.

 

HQQF 1Mhz

 

Měření obdélníkových průběhů

Začínáme základním měřením na 1kHz  

 

HQQF 1kHz

  

Pokračujeme měřením na 10kHz  

 

 

HQQF 10kHz

 

 Pokračujeme měřením na 100kHz  

 

HQQF 100kHz

 

 

Jako doplnění je měření při 10kHz a k zátěži přidaná kapacita 1µF, která se rozkmitávala spolu s přívodním vedením na kmitočtu cca 200kHz, s čímž zesilovač zjevně nemá žádný problém. Zde je na škodu, že se nezměřil samotný výstup zesilovače, bez přívodního vedení k zatěžovací kapacitě, který by napověděl ještě více.

 

 

HQQF 10kHz kapacitní zátěž

 

 

Měření limitace

Nejsem příznivcem limitace žádného zesilovače. Tématu jak se dá limitaci elegantně předejít, je věnován článek Limitace, saturace a způsob jejího řešení, přesto je nutné každý zesilovač i v limitace změřit.

 

 

HQQF limitace

 

Jak již bylo popsáno v článku Zesilovač HQQF-55-506W ULN, simulace vs. realita  jsou naměřené průběhy téměř identické s průběhy získanými v simulacích a nyní to jednoznačně potvrzuje i nezávislé měření.

 

Poslechové testy

Proběhly tři diametrálně odlišné poslechové testy, přičemž jejich dva účastníci měli zkušenosti i se zvukem symfonických orchestrů a jiných významných hudebních těles a třetí účastník měl Hi-Fi pouze jako koníčka.

 

Technické vybavení v jednotlivých testech dosahovalo vysokých kvalit ve značných pořizovacích cenách až do řádu pěti a šestimístných čísel, vyjádřeno v Kč. Velmi mne potěšil test, kde jako zdroj signálu krom vynikajících digitálních zdrojů byl i vynikající gramofon, ale i překrásný Studer.

 

 

HQQF v testu s Studer A810, ilustrační foto

 

Testy a výkony

ČS internet a dění kolem

Podíváme-li se na naše internetové teoretiky, pak zjistíme, že by mnozí chtěli zesilovač HQQF stále testovat při limitaci či plném výkonu na 100kHz!

 

Dudek a 100kHz

 

Vzpomenuli rok starý test na Relaxu, kdy monoblok CELLO na takový pokus měření při 100kHz a to jen při zlomku výkonu okamžitě reagoval přehřátím a dlouhou dobu se zdálo že to nepřežil. Vzpomenuli tři roky staré měření a článek ALDAX na internetu, který dokumentoval měření ALDAX SVP250, který shořel při 1W výstupního výkonu, jak všichni tvrdili, že se do zesilovače nesmí nikdy dostat více jak 20kHz.

 

Kolik bylo najednou starostí když monoblok CELLO nepřežil test při 100kHz na zlomku svého udávaného výkonu!

 

 

V minulosti jsem již v článku Jak měřit Hi-Fi zesilovače a jejich pracovní oblast, na problematiku kde je vlastně zesilovač provozován a kde napřímit úsilí při jeho návrhu a testování, dostatečně reagoval. Internetoví odborníci se však zjevně chovají jako stádo TUPCŮ, kteří hledají jak zesilovač HQQF poškodit, přičemž jeho výkonové dimenzování je cca 5x vyšší jak u konkurenčních DPA! Což je velmi dobře zadokumentováno v článku Nebuďte negramotní poosmé, aneb Ještě větší blb než jsme si mysleli, majitelé DPA330 třeste se!!!. Toto stádo internetových TUPCŮ, ze jehož označení bych se měl možná někomu omluvit, ale jde o název přesně vystihující tuto skupinu, kde se každý z nich zařadil zcela dobrovolně, neboť se nechají slepě svými vůdci vést od problematiky Hi-Fi k naprostým nesmyslům. Internetoví TUPCI si neumějí sami porovnat zda je víc 2*100W či 5*750W a slepě svým vůdcům věří že 2*100W je mnohonásobně více jak 5x150W! atd. Jak si však dále ukážeme, Hi-Fi a reálný poslech je o něčem zcela jiném, jak o internetovém tlachání.

  

Samotné testy

Porovnávané Hi-Fi zesilovače byly všechny ve výkonové skupině do cca 100W, proto měl Hi-Fi zesilovač HQQF i zde na vrch, při stejných hlasitostech umožňoval přenést větší akustické špičky, což se na výsledku rovněž projevilo. Realný střední výkon v žádném tesu, stejně jak v poslechových testech před týdnem, nebyl snad vyšší jak cca 2x10W a to se již často třásly stěny.

 

Poslechové rozdíly a přínos dvou testovacích víkendů

Internetové tlachání

Jak se stále více odhaluje je Internetové tlachání, jen jakási forma rozptýlení při organizovaném útoku na zesilovače HQQF, ale jinak nic nepřináší, odvádí měření od hodnot pro poslech důležitých  a v neposlední míře jen brání poslechovým testům a přímému srovnání jednotlivých zesilovačů.

 

Zájemci o testovací víkendy zesilovače HQQF

Testovací víkendy zesilovače HQQF byly vyvolány samotnými zájemci o poslech se zájmem o srovnání zesilovačů HQQF s tím co v současné době vlastní. Testovací víkendy se ukázaly jako velmi přínosné, za což všem zájemcům veřejně děkuji.Testovalo se u opravdových znalců hudby a zvuku jako takových, kterým zas tak moc nezáleží na vlastní konstrukci, ale ve zvuku se dostatečně či dokonale vyznají.

 

Poslechové rozdíly

Hledání poslechových rozdílů se jednoznačně posunulo, zdaleka to není jen jiné zabarvení zvuku, což by napovídalo, že ten či onen zesilovač má jiné zkreslení. Jde o celkový prostor, lehkost a dynamiku, což jsou pojmy téměř nepopsatelné a hlavně nesdělitelné, každý je může subjektivně vnímat naprosto jinak. Pominuli dostatečnou výkonovou rezervu a její dopady při limitaci zesilovače, dostaneme se až k hledání ztráty detailů.

 

Hledání ztráty detailů se posunulo k detailům, které jsou častější a proto se jejich ztráta lépe hledá. Nejlépe patrné rozdíly jsou při nástupu zvuku žesťových nástrojů či varhan, stejně tak při strunných nástrojích. Krásným příkladem je skupina Jethro Tull a řada dalších.

 

  Jethro Tull 1970

 

 

Jethro Tull o 40 let později

 

 

Naprosto unikátním rozdílem při poslechu jednotlivých zesilovačů jsou nástupy tónu, když je slyšet proudění vzduchu přecházející v rozechvění vzduchového sloupce. Pokud je proud vzduchu silný, dochází ke krátkodobému přepísknutí a výška tonu překmitne, při slabším proudu vzduchu, je naopak náběh výšky tonu dlouhý, obdobné je to i u jiných nástrojů. Jde o naprosto unikátní markanty živé hudby, které jsou na zesilovačích HQQF velmi dobře slyšitelné, kdežto jiné zesilovače mají s těmito detaily značné potíže a většinou je úplně z hudby vymažou, jako kdyby tam vůbec nebyly. Samozřejmě na většině jiných zesilovačů mizí zvuky jako šustění oděvů, klapání klapek klarinetu, vrzání kopáku, dýchání hudebníků a velmi dlouhá řada dalších detailů, které jsou pro věrnost přenosu a hlavně atmosféry naprosto nepostradatelné.

 

Závěr

Závěr je vcelku jednoznačný, stejně jak skupina Jethro Tull má i po 40 letech v hudbě co říci, stejně tak topologie Federmann a zesilovače HQQF, postavené na 40 let starých základech, mají své velmi významné postavení.

 

Jen ti co zesilovače HQQF nikdy neslyšeli se stále předhání v hodnocení jejich zvuku, stejně jak ti co neumějí do pěti napočítat, aby si smi spočítali jejich výkonové dimenzování, se baví o jejich poddimenzování. Hold jsme český národ, než postavit lepší zesilovač či se alespoň vyrovnat, je snazší pomluvit a ublížit, aby takovým "Mistrům" jejich pravda alespoň chvíli vydržela, jsou poslechové testy to nejhorší zlo co je mohlo potkat!

 

Proto nezbývá než se těšit na další a další testovací víkendy či jiné dny a čekat, že se do testu zapojí i někdo s internetové komunity, stejně jak to bylo v případě měření p. Čermákem, jen je škoda, že se u něj neprovedly i poslechové testy.

 

diskuse